YOGA

Hatha yoga är ett samlingsbegrepp på all form av fysisk yoga där man gör olika yogapositioner (asanas) för att aktivera kroppens energiflöde. Från hatha har olika grenat vuxit fram såsom t.ex. ashtanga yoga, kundaliniyoga, yinyoga, anusara yoga osv.

På Trinity erbjuder vi yoga inom Hatha yoga (hatha flow, slow flow och vinyasa flow), Yinyoga (yin flow och dynamisk yin flow), Mediyoga samt Kundaliniyoga. Vi har även djupavslappning i Yoga nidra.

Vad betyder egentligen det och vilken yogaform ska du välja? Läs om våra klasser nedan.


Hatha flow 

Måndagar kl 18.00 med Petra 

Hatha Flow börjar varje klass med fokus på andningen och att centrera oss i våra kroppar. Sen kommer ett flöde med solhälsningar som bas och dynamiska positioner för att bygga styrka. Ibland är klassen lugn och långsam och ibland mer dynamisk. Nya flöden görs på varje klass och den röda tråden är alltid solhälsningar och stående positioner. Varje klass innehåller även balans, bakåtböjningar och stretch. Vi avslutar med en generös vila. 

Klasserna är inspirerade av schamanism, yogafilosofi, personlig utveckling och andlighet.


Vinyasa flow

Fredagar kl 16.30 med Therese

Vinyasa innebär att yogapositioner är sammanflätade i ett flöde där rörelser och andning är synkroniserat. På Happy Friday Vinyasa Flow vill vi hitta passion, glädje och styrka med rörelser och andning och njuta av känslan av att känna oss starka i kroppen så väl som i sinnet. Få svettas ut och rena kroppen från slagg och blockeringar. Liksom hitta balansen med de andra elementen som utgör vår kropp; jord, vatten och luft. Efter en veckas hårt arbete och alla intryck behöver vi grunda och frigöra oss från det som inte är vårt.


Slow flow

Söndagar kl 12.00 med Zoe

På den här klassen fokuserar vi på ditt andetag. Genom att använda oss av olika andningstekniker (pranayamas) och röra oss med mjuka rörelser för att utforska hur andningen rör sig genom kroppen, släpper vi på spänningar och öppnar upp en plats för att kunna gå djupare. En plats att fördjupa dig i dig - din kärna, dig själv. 

Denna klass hålls på engelska.


Yin yoga

Tisdagar kl 18.00 med Shereen

Yinyoga är en kombination av yoga (hatha), mindfulness och kinesisk medicin​. I yinyogan jobbar man med kroppens djupare delar, skelett, leder, organ och fascia/bindväv. För detta så hålls alla positioner statiskt i flera minuter, vanligast är 3-5 minuter. Tiden bjuder in till medveten närvaro och uppmärksamhet på det som uppstår i kropp och sinne. 

Varje yinposition blir ett meditationstillfälle med fokus på andning och avslappning. 


Dynamisk yin flow

Torsdagar kl 07.00 med Therese

På dynamisk yin yoga flow lyssnar vi in kroppen och väcker den ömsint, som den förtjänar, med härligt mjuka, dynamiska rörelser tillsammans med fokus på andning och närvaro. I kontrast till Yang (-sol, rörelse, maskulint) där fokus är på att aktivera kroppens muskler, med större kraft och ofta högre tempo. Så tar Yin yogan (-måne, stillhet, feminint) oss djupare och arbetar med bindväven i kroppen. Genom att ge oss själva tid till att lyssna in vår kropp, jobba med eventuella mentala motstånd, släppa spänningar i fascia, bindväv och muskelfästen samt finna kraften i att röra oss långsammare; och genom att stanna kvar längre stunder i olika stretch positioner, så övar vi oss på mindfulness.


Yin flow med klangskålar

Fredagar kl 11.30 med Petra

Skillnaden mellan en "vanlig" yin klass och yin flow är att på den senare börjar vi alltid med några mjuka, flödande positioner för att värma upp kroppen och aktivera energiflödet. Huvudfokus är fortfarande yin, men mellan varje position kan vi göra ett lätt flöde eller en motposition som räknas som yang. 

Under klassen ingår alltid fokus på andetaget och medveten närvaro. Yin flow klassen avslutas med savasana till ljudet av klangskålar.


Kundaliniyoga

Onsdagar kl 18.00 med Anna M 

"Medvetenhetens yoga". Kundalini är en dynamisk och kraftfull yogaform där vi uppnår ett tillstånd av mental balans och inre avslappning genom att använda olika tekniker som fysiska övningar, mantran, andningsövningar, vila och meditationer.

Genom kundaliniyogan får vi ökad energi, koncentrationsförmåga, kreativitet och mental balans. Vi får ett lugnt och stabilt sinne som hjälper oss att tänka klart och fokuserat. Vi stärker vårt immunförsvar och nervsystem, mjukar upp leder och muskler vilket ger oss en god hälsa.

Vi lär oss också andningstekniker som hjälper oss att skifta sinnesstämning - att lugna ner vårt system när vi är stressade eller ha svårt att sova. 


MediYoga

Söndagar kl 16.30 med Hanne

MediYoga härstammar från kundaliniyoga där den röda tråden är andningen som knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna. Med dina rytmiska andetag utför du övningarna efter din förmåga, utan prestationer.

I dagens turbulenta samhälle med alla sociala medier, alla intryck, liv och rörelse är vi ganska duktiga på att "gasa". I MediYogan jobbar vi med det autonoma nervsystemet och har fokus på vårt parasympatiska system som även är vår "broms". Med hjälp av dina långa djupa andetag kan du ta kontrollen över din andning och bl.a. sänka stress, blodtryck, öka förbränningen mm och uppnå ökad hälsa samt välmående. 

MediYoga utgår ifrån ett medicinskt perspektiv där det bedrivs forskning och kvalitetssäkring av MediYogans effekter. Receptet innefattar andning, positioner, rörelser, ögonpositioner och ljud. Alla pass avslutas med en kort meditation.


Yoga Nidra with singing bowls

Torsdagar kl 18.00 med Yuliya

Yoga Nidra är en djupavslappningsteknik som innebär att dra tillbaka sinnena från omgivningen och bygga upp ett medvetet lugn inom sig. Deltagarna leds ner till avslappning av yogalärarens röst som ackompanjeras av singing bowls för att komma i ett tillstånd där hjärnan kan slappna av helt och hållet.

Himalayan Singing Bowls (HSB) har blivit väldigt populärt i västvärlden på grund av dess påtagliga effekt på kroppen och sinnet. I samband med yoga nidra används olika skålar för att skapa en sound bath meditation. Förhoppningen är att alla deltagare ska få uppleva hur vibrationerna och ljudet kan påverka både kroppen, känslorna och mentala aspekter på ett djupt plan. 

Denna klass hålls på engelska.